Direktlänk till inlägg 18 juli 2010

Sluta missgynna teckenspråket!

Av Fredrika - 18 juli 2010 18:34

Fler elever ska stimuleras till att läsa språk anser regeringen. Det tycker jag med, ökad språkkunskap leder bland annat till självständighet och delaktighet. Den sittande regeringen, med utbildningsminister Jan Björklund i spetsen, har under sin tid vid makten infört ett meritpoäng system som innebär att de som läser språk i gymnasiet ska få extra poäng lagt till sitt meritvärde och därigenom gynnas i högskoleintagningen. Det låter skitbra kan man tycka, men detta gäller endast de moderna språken.


De språk som står utanför gruppen moderna språk är svenska, engelska, latin, klassisk grekiska och svenskt teckenspråk och andra språk du läser enligt din kursplan för hemspråk. Detta innebär alltså att de elever som har valt att läsa svenskt teckenspråk som kurs inte får några meritpoäng medan de elever som läser ett modernt språk får ett högre snittbetyg vid antagningen till högskolan.

Det är konstigt och irriterande att svenskt teckenspråk lämnas utanför när vi senast förra året fick en ny språklag där samhället ges ett särskilt ansvar för att skydda och främja det svenska teckenspråket. Lagens syfte motarbetas ju när svenskt teckenspråk motarbetas och negativt särbehandlas vilket leder till att främst döva men även andra diskrimineras eftersom teckenspråket är en viktig del för döva och rent allmänt i det svenska samhället. Detta samtidigt som till exempel samiska och finska som också skyddas av språklagen, kan läsas i kursplanen och ge meritpoäng.


Tanken med att elever läser ett modernt språk är att de ska öka sin förmåga att kommunicera. Motsatsen till detta är de klassiska språken som latin och klassisk grekiska, som istället har en historisk betydelse. Är det inte konstigt att svenskt teckenspråk jämnställs till dessa språk?

Det är väldigt synd att allt fler elever väljer bort svenskt teckenspråk till förmån för andra moderna språk som ger meritpoäng. Detta leder till att antalet elever som läser svenskt teckenspråk för hörande minskar jättemycket.

Skolor som haft teckenspråk på schemat i flera år blir plötsligt tvunga att lägga ner sina kurser. Idag är det stor brist på teckenspråkskunnig personal inom flera områden.


Svenskt teckenspråk för hörande på gymnasiet är viktigt eftersom det ofta är på gymnasienivån som intresset för att fördjupa sig i ett språk väcks. Det faktum att intresset för att läsa teckenspråk minskar kommer i förlängninen att påverka samhällets möjlighet att erbjuda god service till våra personer som behöver det i livets olika skeden. Det tycker jag rimmar illa med visionen om ett tillgängligt samhälle för alla, som ska förverkligas i år, 2010.


Varför väljer man bort svenskt teckenspråk? Varför tycker inte regeringen att svenskt teckenspråk är viktigt att kunna? Varför ger det inga meritpoäng?  Vad är det för fel med det svenska teckenspråket?



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Fredrika - 13 februari 2011 16:49

Hej! Har bytt bloggplats. Fråga om den nya adressen om ni känner er värdiga. ...

Av Fredrika - 1 januari 2011 10:17

Jaha, då har vi ringt in det nya året då. Det har väl kanske inte precis börjat som jag har önskat men vi får väl se vart det lider så småningom.    Det har hunnit vara både julavslutningar och hemresande och julafton och jul och så sedan jag skr...

Av Fredrika - 5 december 2010 12:41

Idag är det Söndag... IGEN! Tycker det är söndag jämt! Söndag betyder Söndags-ångest! Ångest för att man inte hunnit göra alla läxor som man skulle hunnit med i helgen... Blää!   Igår kom i alla fall Robin hem. Känns skönt att ha honom i Sverige ...

Av Fredrika - 2 december 2010 19:27

I dagens samhälle pressas vi ganska bra av både ideal och livsstil, och det är banne mig inte konstigt att man är ihjälstressad när fötterna ska filas, smörjas och det ska klippas naglar, och kanske ska de målas också, benen ska rakas, smörjas och br...

Av Fredrika - 1 december 2010 20:30

Det går ju faktiskt att både njuta av en rejäl nys och göra bort sig totalt när man har en snorloska under näsan eller varför inte snor över hela jackan? Och så finns det den där härliga gamla repeterings-nysen, när man nyser tills tårarna sprutar,...

Ovido - Quiz & Flashcards